Ett nytt lagförslag ska gör det mer tydligt vilka regler som gäller för barer och restauranger. Foto: Lars Schröder/TT

Ny lag ska skärpa kontroller på restauranger och barer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår en ny lag som ska skärpa tillsynen och kontrollerna av serveringsställen.

– Trängsel på serveringsställen är fortfarande ett problem, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Lagförslaget innebär bland annat att det blir kommunerna som ska genomföra kontroller på restauranger, kaféer och barer.

Kommunerna ska ha möjlighet att besluta om att serveringsställen ska stängas, eller att de måste vidta åtgärder som att öka avstånden mellan bord, och liknande.

”Ska bli tydligare”

– Vi vill åstadkomma en skärpt tillsyn. Det ska bli tydligare vem som har ansvar och vilka regler som gäller, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Förslaget innebär att en ny tillfällig lag införs om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. De åtgärder som krävs kommer att skrivas in i lagen. Men det kommer inte bli mycket annorlunda från de regler serveringsställen nu har att förhålla sig till, säger Lena Hallengren.

Lagförslaget, som nu ska skickas på remiss, föreslås gälla från den 1 juli till årets slut.

Beslut tas inte längre av smittskyddsläkare

Att kommunerna nu ska få möjlighet att besluta om åtgärder och stängningar innebär att det inte längre är smittskyddsläkare som tar de besluten.

Sedan slutet av mars, då restriktionerna om bordsservering på restauranger och barer infördes, är det smittskyddsläkare som har fattat de besluten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.