100 000 samlade i Minsk för nya demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Minst 400 personer har gripits efter dagens regeringskritiska massdemonstrationer i Belarus huvudstad Minsk.

SVT:s utsända Elin Jönsson berättar att polisen använt sig av ambulanser för att ta sig in bland demonstranterna för att sedan gripa dem.

– Man sätter in alla resurser man har för att stoppa demonstrationen, säger hon.

Under söndagen har stora regeringskritiska demonstrationer pågått i hela Belarus. Enligt nyhetsbyrån Reuters har minst 100 000 människor deltagit i protesterna i huvudstaden Minsk. Demonstranterna tågade mot Drozdy, en stadsdel där Alexander Lukasjenko och flera andra högt uppsatta statstjänstemän bor. Enligt officiella uppgifter från inrikesministeriet har 400 personer gripits.

– Just nu pågår gripanden över hela staden. Man sätter in alla resurser som man har för att stoppa demonstrationen, säger SVT:s utsända Elin Jönsson i SVT:s direktsändning från Minsk.

Hon berättar att polisen använder sig av ambulanser för att ta sig bland demonstranterna och gripa dem.

Tydlig upptrappning från regimen

Under dagen stängde polisen även av tunnelbanestationer och dirigerade om trafiken för att försöka stoppa demonstranterna från att samlas.

– Man vill visa att man tar i med hårdhandskarna. Jag tror säkert att det hänger ihop med morgondagens möte i Sotji där Lukasjenko ska träffa Putin. Han vill demonstrera sin kraft och sin styrka, säger Elin Jönsson.

Alltsedan Alexander Lukasjenko utropade sig till segrare i det ifrågasatta presidentvalet i Belarus den 9 augusti har stora folkliga protester avlöst varandra. Trots våld och gripanden fortsätter demonstrationerna och enligt Elin Jönsson är människor djupt beslutsamma och vill se en förändring.

Tichanovskaja skickar hälsning till demonstranterna

– De menar att presidenten har tappat sin legitimitet och att det inte finns någon återvändo, säger hon.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som efter valet flydde till grannlandet Litauen, säger i ett uttalande inför dagens demonstrationer:

-Dagens protestmarsch tillägnas alla hjältar som fortsätter kampen. Låt oss visa regimen att vi är ett fredligt folk som inte erkänner våld och lögner. Jag är säker på att alla som är för en förändring kommer att gå ut i dagens marsch.

Se hela sändningen från Minsk på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.