Därför försöker demonstrerande kvinnor riva av polisernas masker

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit omkring 100 kvinnor i samband med demonstrationer i Minsk.

Enligt SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson använde polisen våld mot kvinnorna – som i sin tur försökte slita av poliserna deras masker.

– Poliserna skäms väldigt mycket, de vågar inte visa sina ansikten eftersom de vet att de är väldigt hatade, säger Elin Jönsson.

Omkring 100 kvinnor har gripits i samband med en regeringskritisk demonstration i Belarus huvudstad Minsk.

Enligt SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson deltog cirka 10 000 kvinnor i demonstrationen där deltagarna försökte skapa oljud genom att skrika eller slå med grytlock för att väcka uppmärksamhet.

– Varje lördag i fem veckor har kvinnorna varit ute och demonstrerat för att visa sitt motstånd mot det polisvåld som har blivit vanligt sedan valet.

Polisen använde våld mot kvinnor

Ögonvittnen berättar om hur polisen använde våld mot demonstranterna som bildat en mänsklig kedja för att försöka stoppa gripandena. Den Minskbaserade människorättsorganisationen Vyasna har identifierat 37 av de gripna kvinnorna.

Elin Jönsson berättar att polisen slutade att gripa och slå kvinnor ett par dagar efter valet i Belrus i augusti. Det gjorde att kvinnor försökte skydda män som demonstrerade. De senaste dagarna har dock situationen ändrats och polisen har återigen gett sig på kvinnorna.

– I dag var det väldigt brutala gripanden, där polisen tog tag i kvinnor och kastade in dem i fångtransporter. Det skedde när de var på väg till demonstrationen, men även när den var på väg att upplösas, säger hon.

Många kvinnor som demonstrerar har även attackerat kravallpoliserna och försökt riva av de masker som de bär för sina ansikten.

Nya demonstrationer planeras i morgon

– Det gör man för att man vet att poliserna skäms väldigt mycket, de vågar inte visa sina ansikten eftersom de vet att de är väldigt hatade, säger Elin Jönsson.

Sedan Alexander Lukasjenko utropade sig till segrare i det ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti har stora folkliga protester utbrutit i Belarus. Dagens massgripanden lär enligt Elin Jönssön leda till att demonstrationerna ökar i styrka.

Under söndagen planeras nya demonstrationer där både män och kvinnor deltar och förhoppningarna bland demonstranterna är att 200 000 personer då ska ta sig ut på gatorna.

Se hela sändningen på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.