Foto: TT

Olga Tokarczuk stöttar nobelpriskollegan Svetlana Aleksijevitj

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren Olga Tokarczuk tar nu ställning för Svetlana Aleksijevitj och protesterna i Belarus. Hon skriver på Instagram, och i en polsk tidning att hon beundrar de som protesterar mot diktaturen och önskar att hon kunde stå utanför Aleksijevitj hus och försvara henne.

Maskerade män försökte under onsdagen ta sig in i den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs hem i Minsk, men hon skyddades av diplomater som fanns med henne i lägenheten.

Nu får Aleksijevitj stöd av nobelpriskollegan Olga Tokarczuk.

Liknar Belarus med kommunismens Polen

Olga Tokarczuk skriver på Instagram att hon känner igen mycket av situationen i Belarus från tiden då hennes eget hemland Polen var under kommunistiskt styre, och att hon beundrar de som protesterar mot diktaturen. Hon skriver:

”Jag lever i ett land som en gång var specialist på utvisningar. De belarusiska myndigheternas handlingar, som tvingar olydiga medborgare att lämna landet, förvånar mig därför inte. Jag känner igen modellen och dess egenartade paradox: Löftet om frihet blir i själva verket ett frihetsberövande.”

I polska tidningen Gazeta Wyborcza skriver Olga Tokarczuk en längre text. Där skriver hon att om det vore möjligt skulle även hon ställa sig utanför Svetlana Aleksijevitjs hus och försvara henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer