Vårdanställd med visir och andningsskydd/Fredrik Haux Foto: TT/SVT

Nya riktlinjer: Hemtjänstpersonal får bättre skydd mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Personal som jobbar i andra människors hem där det finns konstaterad eller misstänkt covid-19 ska få ha andningsskydd. Det står klart efter att Arbetsmiljöverket beslutat om nya riktlinjer.

Att jobba i ett hem där någon drabbats av covid-19 innebär särskilda risker för att smittas av viruset.

Till följd av detta har nu Arbetsmiljöverket beslutat att de som arbetar i andra människors hem, exempelvis hemtjänstpersonal och städare, där någon drabbats eller misstänks ha drabbats av viruset ska ha både visir och andningsskydd, som ger ett tätare skydd. Det är en förändring jämfört med det krav på visir och munskydd som gäller i dag.

– Bakgrunden till det här beslutet är att det har kommit allt fler studier som tyder på att man faktiskt kan smitta även på avstånd längre än två meter, säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö vid Arbetsmiljöverket.

Vanlig ventilation bristfällig

Haux hänvisar framför allt till studier som funnit att det krävs effektiva ventilationssystem för att få ner koncentrationen av små viruspartiklar, så kallade aerosoler På många arbetsplatser finns ventilationssystem som klarar av detta.

– Ventilationen i vanliga bostäder är däremot inte ämnad att skingra aerosoler och partiklar på det sättet, de har inte alls de flödena som krävs för det.

Borde inte de här hårdare riktlinjerna ha införts tidigare?

– Det kan man tycka, men det är alltid lätt att vara efterklok. När man befinner sig mitt i en pandemi så tar man de beslut som man anser vara viktiga just då och sedan ett par månader efter så kanske man tänker annorlunda, jag tycker inte att det är så konstigt. Men självklart hade det varit bra om man hade kommit fram till det här tidigare, säger Fredrik Haux.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer