Foto: Scanpix

200 miljoner av skolpengen till räntor

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 miljoner av skolpengen till John Bauer-skolorna gick till räntor istället för utbildning innan konkursen. Det avslöjar SVT i dokumentären Skolfesten i kväll.

Det första John Bauer-gymnasiet startades 2000 och det blev snart fler. 2006 hade de växt till 27 skolor runt om i Sverige, och då bestämde sig ägarna för att slå ihop skolorna till en koncern. Affären blev ett avancerat upplägg där skolorna i princip köpte sig själva. Skolornas ägare sålde sina skolföretag till ett nybildat bolag som de ägde själva, en affär på 450 miljoner kronor. Vid affären blev bolaget skyldigt ägarna 200 miljoner, vilket innebar ränteinkomster på flera miljoner kronor om året. De räntorna, sammanlagt över 200 miljoner kronor, har betalats av skolpengen, enligt dokumentärfilmarna.

Samband mellan räntorna och 2008 sålde ägarna sitt företag igen, till riskkapitalbolaget Axcel för 675 miljoner kronor, varav en halv miljard var lån.

En finansanalytiker som SVT har engagerat säger att han ser ett tydligt samband mellan räntekostnaderna och konkursen i somras. Axcel menar dock att lånen inte var den viktigaste orsaken till konkursen. Istället pekar företaget på höga hyreskostnader och att antalet elever sjönk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet