Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Hultin svara på kritiken i Spotifydokumentären ”Zombieskolan John Bauer” Foto: SVT

Hultin om våffelstugan och skolpengen: Vill att mina barn ska lära sig företagande

Publicerad

När SVT förra vintern avslöjade att skolkoncernen Watmas ägare Anders Hultin använt skolpeng för att köpa en våffelstuga i Åre blev reaktionerna starka. Nu kommenterar för första gången Anders Hultin själv köpet, i en Spotifydokumentär:

– Jag vill att mina barn ska lära sig om företagandets villkor i en kontrollerad miljö.

Anders Hultin blev känd när han som VD för skoljätten John Bauerkoncernen med 11 000 elever, tvingades försätta koncernen i konkurs vid skolavslutningen 2013. Förluster och skulder hade växt och ägarna, riskkapitalbolaget Axcel, ville inte skjuta till mer pengar. 

Vid skolstarten samma år hade han själv tagit över fyra av gymnasieskolorna, nu med namnet Fria Läroverken. Sedan dess har han expanderat och bland annat startat grundskolekedjan Nordic International School.

SVT granskar friskolor

24 miljoner i utdelning

Omsättningen har stigit till över en halv miljard, och Anders Hultin har tagit 24 miljoner i aktieutdelning sedan starten.

När SVT granskade de skolkoncerner som växt snabbast de senaste åren kunde vi avslöja att Hultins koncern, Watma, använt skolpeng för att köpa en våffelstuga i Åre för 5,2 miljoner.

Det är tillåtet att använda intäkter från skolpeng till annan verksamhet i Sverige, men regeringen har nu tillsatt en utredning om friskolornas vinster, för att bland annat försöka stoppa just det.

”Korrelation mellan vinst och kvalitet”

Anders Hultin ville inte bli intervjuad i SVT:s granskning, men nu kommenterar han för första gången våffelstugan i Spotifydokumentären ”Zombieskolan John Bauer”:

– Vi får en skolpeng och ska leverera tjänsten att ta hand om ett barns utbildning.  När vi har utfört den tjänsten och har ett överskott, tillhör pengarna inte längre skattebetalarna. De har redan köpt tjänsten.

Han pekar också på vikten av att gå med vinst.

– Det finns en stark korrelation mellan vinst och kvalitet. De bästa skolorna är också de som har bäst ordning på sina pengar. Det mesta återinvesterar vi i kvalitetsförbättringar.

Men vad ska ni med våffelstugan till?

– Jag kände att det är någonting som jag ville engagera mig i och där också mina barn kan lära sig lite mer om företagandets villkor i en liten och kontrollerad miljö, säger Anders Hultin i dokumentären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet