Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är kritisk mot regeringen och kommenterar vinstuttaget i skolor.

Magdalena Andersson (S) om SVT:s granskning: ”Det är för jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att skolpeng har gått till en våffelstuga i Åre och skärgårdstomter gör S-ledaren Magdalena Andersson upprörd.

– Systemet är sjukt, säger hon.

SVT:s granskning visar att skolkoncerner har använt skolpeng för att köpa skärgårdstomter och en våffelstuga i Åre.

– Jag hörde att skolministern tyckte det här var tveksamt. Jag skulle använda ett helt annat uttryck: det är för jävligt, säger hon.

SVT Nyheter granskar

Andersson var 2014-2021 finansminister och därefter statsminister. Men då genomfördes inga stora förändringar på skolområdet.

Mot bakgrund av att du har suttit i regering i åtta år och att ni har drivit den här frågan i flera valrörelser – hur tycker du själv att det har gått?

– Vi har ju i regeringsställning tagit fram förslag både om att begränsa vinstuttaget så att man inte ska kunna plocka ut hur mycket som helst, och att friskolor inte ska få betalt för uppgifter som de inte har. Men där kan jag konstatera att riksdagsledamöterna från SD, M, KD, L och C har röstat ner de här förslagen, säger Magdalena Andersson.

”Får se hur det faller ut”

Hon välkomnar att regeringspartierna och SD nu planerar skärpningar på friskoleområdet, men säger att det återstår att se hur förslagen faller ut.

– Vi får se om det kommer förslag som verkligen kommer åt det här i botten. Ulf Kristersson har valt att utse en skolminister som är skol-lobbyist och andra tidigare moderata politiker som nu driver skolkoncerner har väldigt nära kontakt med honom, säger Magdalena Andersson.

Lotta Edholm var fram till 2020 skolborgarråd i Stockholm. Därefter blev hon konsult hos TeneliusHolm som utför lobbyuppdrag och bistår företag i upphandlingar. I mars 2021 tillträdde hon som styrelseledamot i skolkoncernen Tellusgruppen. Hon avgick ur styrelsen och sålde samtliga aktier i samband med att hon utnämndes till skolminister i oktober 2022.

– Jag har hela min själ och mitt hjärta i den kommunala skolan, säger Lotta Edholm till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet