Foto: Scanpix

Åkesson: 1 juli – En skammens dag

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokratens Jimmie Åkesson höll på måndagen tal i Almedalen. Samma dag som lagen om vård till papperlösa trädde i kraft, något som fick SD-medlemmar att kalla dagen för ”en skammens dag”.

– Många har kallat det här en skammens dag, och jag är beredd att hålla med. Det är djupt orättvist att en pensionär som arbetat och betalat skatt hela sitt liv, knappt har råd att laga sina tänder, medan den som uppehåller sig i landet illegalt ska få samma service avgiftsfritt, sa han.

I sitt tal pekade han ut Miljöpartiet, som drivit på för lagändringen, till Sverigedemokraternas huvudmotståndare. Åkesson menar att partiet bedriver en ”extrem invandringspolitik”.

Almedalen 2013 Teckenspråk

Kritiserar debatten om feminism

Samtidigt som SD-ledaren vill att partiet ska nå ut till kvinnor och välfärdsarbetare, gick han hårt åt feministdebatten. Han ansåg att debatten ständigt går ut på att problematisera istället för underlätta för både kvinnor och män vilka livsval de gör. I sin kritik mot jämställdhetsministern och den ”feministiska eliten” menar han att det är inte de utan Sverigedemokraterna som lägger fram förslag som förbättrar tillvaron för både kvinnor och män i landet. ”Passiv och handlingsfattig”, sa han om jämställdhetsministern Maria Arnholm.

Stimulansbidrag till kommuner och landsting

Bland de få konkreta förslag som presenterades under talet var ett stimulansbidrag till kommuner och landsting för att fler anställda ska kunna byta deltidsarbete mot heltid. Om finanseringen skulle Jimmie Åkesson återkomma med när alla andra partier lagt sina budgetförslag.

Åkesson menar att partiet är på väg framåt och sa sig känna en ny, frisk och tilltagande vind svepa över landet inför supervalåret 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013 Teckenspråk

Mer i ämnet