Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför Ali Attar är besviken på sjukhuset som inte höll löftet om att ordna tolk – och se ministern reagera på Alis berättelse. Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

Ali skulle opereras – fick inte teckenspråkstolk

Uppdaterad
Publicerad

Döve Ali Attar i Stockholm skadade sig 2017 och behövde sjukhusvård. Dagen efter skadan skulle han opereras, men han var orolig för vilka ingrepp som läkarna hade planerat och bad om en teckenspråkstolk till nästa dag.

Men någon tolk kom aldrig och Ali kände sig överkörd av vården.

I videoklippet från programmet 15 minuter på teckenspråk får du också se hur socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) reagerade på Alis berättelse:

– Jag blir naturligtvis både ledsen och upprörd. Att befinna sig i ett så utsatt läge, och inte få en tolk som kan förklara vad som har hänt – det får absolut inte vara på det här viset!

2017 beklagade Karolinska sjukhuset att Ali inte fick tolk i ett uttalande till bland annat Expressen.

Se premiären av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 2 oktober 2023

Klockan: 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/KRo295G/15-minuter-pa-teckensprak/framtidens-tolktjanst

Första avsnittet handlar om:

Hur går det med regeringens utredning av tolktjänsten för döva och hörselskadade? Vem ska ansvara för samordningen och vad tolkanvändarna ska ha rätt till? Flera intresseorganisationer kritiserar att beskeden drar ut på tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.