Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) använder begreppet ”En väg in” för att beskriva hur tolktjänsten ska samordnas. Se henne berätta i videoklippet. Foto: SVT

Regionerna får 41 miljoner för att samordna tolktjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillför 41 miljoner kronor till regionerna för att ansvara för att samordna tolktjänsten för döva och hörselskadade.

2020 års tolktjänstutredning överlämnade sitt betänkande Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet (SOU 2022:11).

Utredningen lämnade förslag till åtgärder som tillsammans bildar en handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten. Regeringen avser att vidta åtgärder för att förbättra tolktjänsten för döva, hörselskadade personer och personer med dövblindhet. Nu tillförs 41 miljoner kronor till regionerna för att ansvara för att samordna tolktjänsten.

Se premiären av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 2 oktober 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play.

https://www.svtplay.se/video/KRo295G/15-minuter-pa-teckensprak/framtidens-tolktjanst

Första avsnittet handlar om:

Hur går det med regeringens utredning av tolktjänsten för döva och hörselskadade? Vem ska ansvara för samordningen och vad tolkanvändarna ska ha rätt till? Flera intresseorganisationer kritiserar att beskeden drar ut på tiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är en intervju med socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) med svenskt tal. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tycker du att det är lite knepigt att hänga med i vad som har hänt med Tolktjänstutredningen? Här förklarar Nyhetsteckens reporter Johanna Kankkonen hur tolktjänstutredningen har utvecklats under åren 2010-2018. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.