Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönwall (M) berätta om tidsplanen framåt för tolktjänstutredningen. Foto: SVT

”Det är väldigt frustrerande att stifta lag – det tar lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) ger ingen specifik prognos för när förändringarna i tolktjänsten ska vara genomförda. Hon menar att det tar tid, för att det ska göras på rätt sätt.

Ministern säger att de resurser som nu tillförs finns på plats från nästa år, och att de används till att genomföra ”en väg in” till att beställa tolk. Beslut om regeringens budget väntas i december.

De övriga förslagen bereds fortfarande i regeringskansliet.

Olika villkor i olika regioner

I videoklippet ser du även Sveriges dövas riksförbunds ordförande Åsa Henningsson berätta hur ojämlik tillgången till tolk är på olika platser i landet.

Se premiären av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 2 oktober 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/KRo295G/15-minuter-pa-teckensprak/framtidens-tolktjanst

Första avsnittet handlar om:

Hur går det med regeringens utredning av tolktjänsten för döva och hörselskadade? Vem ska ansvara för samordningen och vad tolkanvändarna ska ha rätt till? Flera intresseorganisationer kritiserar att beskeden drar ut på tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.