Foto: SVT

Allt om teckenspråk och döva samlas i portal

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen sjösattes en ny teckenspråkig portal. Syftet med den är att samla allt om döva och teckenspråk. på en plats, säger John Malmlund, en av grundarna.

Initiativtagaren till teckenspråk.nu, John Malmlund, tyckte inte att det fanns någon bra sajt med samlad information om allt som har med döva och teckenspråk att göra. Tillsammans med Patrik Nordell och några andra skapade de en portal med förhoppningen att nå ut till alla. Begrepp som audism och deafhood klargörs, och den som vill komma i kontakt med döva företagare kan gå in på menyn Stöd turkos.

Länk till sajten här.

Översättning

John Malmlund

Teckenspråk.nu är en teckenspråkig portal. Portal innebär att det är flera saker samlade på en och samma sajt.

Patrik Nordell

Ja, vårt mål är att allt ska finnas. Alltså, om det är någon som påpekar att det är något som inte finns med så tar vi med det. Det ska vara allt på en och samma plats. Nu i dag är det så spritt överallt. Så med det vill vi samla allt på en plats.

John Malmlund

Till exempel kan en hitta kortfilmer, deafhood, dövkultur och en massa annat på sajten.

Patrik Nordell

Vi får i dag så mycket information över huvudet så att det har blivit ett problem. En vet inte vart en ska söka och hitta information. Så därför har vi samlat allt på en plats.

Och så den andra saken som är viktigt. Vi vill informationen som ges ska ske utifrån perspektiv enligt döva och teckenspråkigas samhälle. Alltså, det ska inte vara hörande som berättar om oss. Nej tvärtom, vi berättar om oss själva. Audism, deafhood, filmer, kultur med mera utifrån vårt perspektiv.

John Malmlund

Men målgruppen är inte bara döva, utan sajten är till för alla. Hörande såsom döva. Hörande föräldrar med döva barn, idag är det ju de som ofta behöver information.

Jag såg på Facebook där det var några som tog upp saker som turkosa företag, var en hittar information och så vidare. Viktiga dokument, till exempel lagtexter rörande teckenspråk och dess rättighet och sådana saker. De alla låg spridda överallt, så jag tänkte varför inte ha dem alla samlade på en och samma plats. Så när information efterfrågas så kan en hänvisa till en sajt där alt finns. Jag funderade på varför det inte fanns någon sådan sajt så jag pratade lite med Patik. Om han tyckte det var en bra idé. Det tyckte han och kom det två personer till med i gruppen. Vi fyra tillsammans drog igång det här.

Under media kan en hitta korfilmer, tv-serier, grejer för barn och mycket annat. Se här, en lista på kortfilmer.

Patrik Nordell

Förut när jag undervisade tolkar såg jag att de som var helt nya från det hörande samhället som skulle börja utbildningen inte visste något om döva och dövsamhället. När jag introducerade dem, undrade de varför de inte fick reda på såna saker tidigare. De visste till exempel inte vad audism och andra saker var för något. Så jag tror det är otroligt viktigt… det med vad hörande kan förvänta sig av sajten… är att de får rättvis information. Det är två inriktningar. Lära sig teckenspråk och så det om samhälle, kultur, historia och allt annat.

John Malmlund

Ja, till exempel när en träffar hörande som frågar om vad som är viktiga saker inom dövvärlden, så kanske en får bara till exempel veta två saker av 20. Och av en annan får en veta två saker till, och en annan berättar en sak till. Så det är bättre att gå in på sajten där allt finns på en och samma plats. Så en själv kan välja vad hen vill läsa och på så sätt få ta del av mer information.

Stöd turkos – stöd döva företagare. Vi döva har kompetensen som vi själva kan utbyta med varandra. Det hörande samhället anställer ju inte döva personer.

Patrik Nordell

Kärnan med den här teckenspråkiga portalen tycker vi är att det finns många andra som har bättre kompetens än oss, så det vore dumt om vi skulle sitta och skriva allt själva. Det är andra i teckenspråkssamhället som utgör innehållet på vår portal.

Alltså.. Om det är flera som påpekar och tycker det fattas något så tar vi med det. Det är ju de som sitter på kompetensen.. Det är kollektiv kompetens, kan man säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nyhetstecken reportage hösten 2015

Mer i ämnet