Foto: SVT

Döva aktivister blockerade Sveavägen

Publicerad

Aktivistgruppen Turkosa lejon blockerade i lördags Sveavägen, en av de mest trafikerade gatorna, i centrala Stockholm.

De krävde att få träffa kulturminister Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin samt att staten lagstiftar dövas rätt till teckenspråk.

Inga blev gripna eller skadade vid aktionen.

Översättning

Visa

Rebecca Jonsson, talkvinna aktivistgruppen Turkosa lejon

Vi anser att diplomatin fungerar inte längre och vi vill verkligen upplysa hörselnormen. Den normen påverkar oss på ett negativt sätt. Hörselnormen orsakar audismen som i sin tur gör att vi blir förtryckta. Vi syns inte och så vidare. Därför behöver vi bli jämställda. Civil olydnad är kanske ett sätt att nå ut och få uppmärksamhet.

Rebecca Jonsson

Nervöst. Men det känns verkligen rätt. Det är något som behövs… Jag känner mig stolt som ska genomföra den här aktionen. Inte ge upp!

Viktor Sahlberg, ledare Turkosa lejon

Jag har gjort det här en gång tidigare, så jag vet vad som händer efteråt. Jag kommer att känna stolhet inombords.. Den sprids i kroppen trots poliserna som… Ja det är något inombord som brinner så att jag vill göra en nästa aktion.. Och bara fortsätta med det. Jag brinner för det här.

Viktor Sahlberg

Skapa så mycket kaos som möjligt så att vi får uppmärksamhet från alla personer. Så att folk börjar prata om teckenspråk, vad det är egentligen för något. Varför vi lägger tid på att göra sånt här. Det får dem att verkligen förstå att teckenspråk är så mycket mer än ett språk och att det är kultur med mera som ligger bakom.

Rebecca Jonsson

Vi har ställt krav. Det är att träffa kulturminister Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin för att påvisa problemet. Vi vill att dövkulturen och vårt språk ska bevaras. Känns som det är Alices bord. Och våra dövskolor börjar bli sämre nu, därför vill vi också ta med Gustav Fridolin i kravet

Rebecca Jonsson

Polisen försöker fixa teckenspråkstolk, vi får se om de lyckas. Vi vägrar flytta på oss.. Inte förrän vi fått som vi vill.

Aktivist 1

Vi behöver tolk!

Rebecca Jonsson

Förväntan är… att polisen kanske kommer. Vi får se hur de reagerar på att vi är döva. Hur de ska kunna kommunicera med oss. Vi tänker inte anpassa oss efter deras villkor, dvs. läsa av läppar eller skriva lappar. Vi är döva och det är ju därför vi i vår aktion gör en markering och visar att det är teckenspråk som gäller. Så det är viktigt att vi står på oss. Teckenspråk är det enda sättet att kommunicera med oss. Visa att vi kräver att få träffa ministrarna. Lyckas vi få träffa dem så flyttar vi på oss. Annars får de gripa oss.

Rebecca Jonsson

Vi har säkert stått här i över en timme.. en timme och tjugo min… Det vet jag inte, jag har ingen klocka med mig. Och vi tänker stanna tills vi får vad vi vill. Vi står på oss!

Aktivist 1

Vi kräver tolk.

Aktivist 2

Det verkar som polisen inte kan beställa tolk för de har inte våra personnummer. Vi har inte heller ID med oss. Så nu vaktar polisen oss bara. Tills vi ger upp.

Aktivist 1

Vi ger inte upp!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

nyhetstecken reportage hösten 2015

Mer i ämnet