– Den oorganiska arseniken är framför allt cancerframkallande och väldigt toxisk, så den påverkar cellerna på alla möjliga sätt. Förutom cancer påverkar den immunförsvaret, den ger effekter på lungorna, njurarna och levern, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet.
Enligt Vahter räcker det med en liten dos dagligen för att risken för cancer ska öka.
– Det finns egentligen ingen dos där det inte finns någon risk alls. Det är det som är problemet med många cancerframkallande ämnen, även arsenik. Och arsenik är kanske ett av de mest potenta cancerframkallande ämnena som vi har i vår miljö och i vår mat.
Farligare för små barn
Att få i sig arsenik är farligare ju mindre man väger. Ett tre-årigt barn på 15 kilo som äter rice krispies till frukost, ris till både lunch och middag och tre riskakor till mellanmål hamnar på mycket höga nivåer arsenik per dag – tre gånger mer än det riskbedömningsvärde som har tagits fram av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA.
Saknas riktlinjer
Vi äter fyra gånger mer ris i Sverige i dag än vad vi gjorde på 1960-talet. Arsenik finns i grundvattnet på många håll där ris odlas, och absorberas lätt av risplantan. Men trots det saknas det i dag ett gränsvärde för arsenik i mat som myndigheter och företagen inom livsmedelsindustri kan förhålla sig till.
Marie Vahter anser att myndigheterna behöver sätta gränsvärden, eftersom det kommer att tvinga industrin att ta fram produkter med mycket lägre koncentrationer.