Foto: SVT

Beskedet: Barn från 12 år erbjuds vaccin mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

– Vaccin kommer göras tillgängligt för barn mellan 12 och 15 år, säger statsminister Stefan Löfven under en pågående pressträff.

Vaccineringen i den yngre åldersgruppen ska påbörjas efter höstlovet. Anledningen till beslutet är främst fördelarna för barnen själva enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Yngre riskerar även de att drabbas av långvariga symtom eller allvarlig sjukdom vid covid-19, även om det är ovanligt. Folkhälsomyndigheten har följt den internationella utvecklingen och vägt fördelar mot nackdelar och landat i att fördelarna väger tyngre, säger Johan Carlsson.

Coronaviruset – Teckenspråk

Risker FHM har tagit hänsyn till när det gäller vaccin till barn är dels lindriga biverkningar som feber, samt mer påtagliga biverkningar som hjärt- och muskelinflammationer. Men slutsatsen i det stora materialet är att det finns fler fördelar än nackdelar med vaccinet.

Tills vidare rekommenderas vanligt vaccinationsschema med två doser, även för barn från 12 år.

Andra rekommendationer för ovaccinerade

Folkhälsomyndigheten bedömer att de skarpa rekommendationerna att hålla avstånd kommer tas bort för de som är fullvaccinerade, medan ovaccinerade kommer behålla rekommendationen att hålla avstånd. Det säger Lena Hallengren, socialminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet