Foto: Region Örebro Län / Peter Knutson,HRF

Beslut om höjning av avgift på hörapparater

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslutade hälso-och sjukvårdsnämnden i Region Örebro att säga ja till förslaget om höjda avgifter på hörapparater. Hörselskadades Riksförbund, HRF, är starkt kritiskt till beslutet och kallar det oetiskt.

Beslutet i hälso-och sjukvårdsnämnden innebär att frågan om höjda avgifter för hörapparater nu går vidare till regionfullmäktige i Örebro som tar det slutliga beslutet.

Förslaget handlar bland annat om att införa en månadskostnad för hörapparater, något som tidigare varit gratis.

Teckenspråksvärlden

HRF kallar det en chockavgift och konstaterar att Region Örebro får landets högsta avgift på hörapparater.

-Vi är djupt besvikna, politikerna har valt att abdikera från sitt ansvar för alla invånares rätt till vård på lika villkor, säger förbundsordförande Mattias Lundekvam i en kommentar på HRF:s hemsida.

HRF menar att det här är en ödesfråga för alla hörselskadade i hela landet eftersom det finns risk att andra regioner följer efter.

-Beslutet är oetiskt och ett uttryck för en människosyn som inte hör hemma i dagens svenska sjukvård. Vi kommer göra allt för att stoppa detta, säger Mattias Lundekvam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet