Foto: AP

Bilder på drunknad pojke pressar Europa

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på en död, treårig flyktingpojke på en strand i Turkiet har blivit en symbol för flyktingkatastroferna runt Medelhavet och sätter nu press på europeiska ledare i flyktingfrågan.

Bilderna publicerades i bl.a. flera brittiska tidningar vilket fått även konservativa att ge uttryck för att situationen är olidlig, skriver Reuters.

”Omedelbart agerande krävs – en mobilisering över hela Europa brådskar”, skriver Frankrikes premiärminister Manuel Valls på Twitter.

Var på väg till Kanada

Pojkens familj var kurder och kom från Kobane i Syrien. De var på väg till Kanada, berättar pojkens faster för tidningen National Post. Mamman och familjens två pojkar dog tillsammans med åtta andra flyktingar, men fadern överlevde.

Enligt faderns familj är hans enda önskan just nu att få återvända till Kobane med sin döda fru och barn, begrava dem och sedan själv bli begravd bredvid dem.

Bilder har blivit en symbol

En bild på den lilla livlösa pojken som låg uppspolad på en strand började spridas på sociala medier på onsdagen, tillsammans med ytterligare en bild när en räddningsarbetare bär upp kroppen från stranden. Bilden är så fruktansvärd att ingen kan slå den ifrån sig – och den kom snabbt att bli en symbol för den enorma flyktingtragedi som pågår – där tusentals och åter tusentals flyktingar mister livet i flykten från kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingkris Europa – teckenspråk

Mer i ämnet