• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Breiviks dom: 21 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen mot Anders Behring Breivik. Han döms av en enhällig tingsrätt i Oslo till fängelse i 21 år för terrordåden i Oslo och Utöya förra sommaren.     

Breivik visade upp ett brett leende när han hörde att han räknas som tillräknelig, det vill säga att han inte var psykiskt sjuk när han genomförde terrordåden.

Minimitiden för straffet är tio år, men ingen räknar med att den bestämmelsen blir aktuell för Breivik. Straffet på 21 års förvaring är lagens strängaste straff och det kan förlängas med fem år i taget, så länge han bedöms utgöra en fara för samhället. Det prövas av domstolen när han har suttit 21 år av sitt straff.

Något tviviel om att Anders Behring Brevik är skyldig har aldrig funnits och han har själv erkänt dåden. Istället har rättegången handlat om om han är frisk nog att dömas till fängelse eller om han är psykiskt sjuk och ska dömas till vård.

I går sade Breiviks försvarare att  domen inte kommer att överklagas om han döms till fängelse.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Norge teckenspråk

Mer i ämnet