Breiviks dom: 21 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen mot Anders Behring Breivik. Han döms av en enhällig tingsrätt i Oslo till fängelse i 21 år för terrordåden i Oslo och Utöya förra sommaren.     

Breivik visade upp ett brett leende när han hörde att han räknas som tillräknelig, det vill säga att han inte var psykiskt sjuk när han genomförde terrordåden.

Minimitiden för straffet är tio år, men ingen räknar med att den bestämmelsen blir aktuell för Breivik. Straffet på 21 års förvaring är lagens strängaste straff och det kan förlängas med fem år i taget, så länge han bedöms utgöra en fara för samhället. Det prövas av domstolen när han har suttit 21 år av sitt straff.

Terrordåden i Norge teckenspråk

Något tviviel om att Anders Behring Brevik är skyldig har aldrig funnits och han har själv erkänt dåden. Istället har rättegången handlat om om han är frisk nog att dömas till fängelse eller om han är psykiskt sjuk och ska dömas till vård.

I går sade Breiviks försvarare att  domen inte kommer att överklagas om han döms till fängelse.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge teckenspråk

Mer i ämnet