• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: EPA / TT

Coronavirus kan leva i flera dygn

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirus är ovanligt seglivade. De kan leva i upp till fem dagar på hårda ytor utanför kroppen, enligt en ny rapport från forskare i Tyskland.

Det innebär att dörrhandtag, ledstänger, knappsatser till port- och pinkoder och andra ställen som många tar på kan lagra smittämnen från coronavirus under ganska lång tid.

Det nu aktuella viruset, som benämns sars-cov-2, är dock inte med i studierna, rapporterar TT. Men det finns ingen anledning att tro att det beter sig annorlunda än de andra coronavirusen, enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

– Man kan nog räkna med att det beter sig ungefär som de andra, säger han.

Lätt att döda viruset

Men den goda nyheten är att det är lätt att döda viruset. Sprit fungerar, liksom tvål eller andra fettlösande medel. Eftersom viruset har ett hölje av fett så inaktiveras det av dessa medel, förklarar Niklas Arnberg.

– Man ska tvätta noga, och inte snåla med tvålen. Sprit fungerar också. Det inaktiverar viruset jättefort, några minuter räcker, säger Niklas Arnberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet