Eldningsförbud i samtliga län i Sverige – MSB uppmanade idag kommunerna att skärpa eldningsförbudet. Foto: TT

Det här innebär eldningsförbudet vid grillning

Uppdaterad
Publicerad

Det råder nu eldningsförbud i samtliga län i Sverige. En del länsstyrelser och kommuner har nu även infört ett förbud mot att grilla på sin egen tomt, vilket tidigare varit tillåtet vid eldningsförbud. MSB uppmanade dock på onsdagsmorgonen kommunerna att skärpa eldningsförbudet till att omfatta alla typer av grillar och öppen eld utomhus. Det är skillnad mellan eldningsförbud och TOTALT eldningsförbud. Nedan följer beskrivningen för eldningsförbud:

Sammanfattningsvis gäller det här för grillning vid eldningsförbud:

* All öppen eld är förbjuden om inte särskilt tillstånd ges av kommunen. Det innebär att engångsgrillar är förbjudna.

* Även friluftskök som gasolkök, trangiakök och stormkök har öppen låga och är därmed förbjudna att använda om kommunen inte beslutat annat.

* Det är förbjudet att grilla även på uppställda grillplatser i naturen, om inte annat anges av kommunen.

* Det kan vara tillåtet att grilla på sin egen tomt men i och med den extrema brandrisken har nu flera länsstyrelser och kommuner beslutat att även detta är förbjudet. Det är därför viktigt att kolla den senaste informationen om eldningsförbud på din kommuns eller länsstyrelses hemsida.

* Om det är tillåtet att grilla på din tomt är det viktigt att grillen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel så bör den vara upphöjd från marken. Var försiktig och ha alltid släckutrustning i närheten och släck elden/glöden med mycket vatten när du grillat klart.

* Till egen tomt räknas även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. Tala med styrelsen eller hyresvärden för att ta reda på vad som gäller för just dig.

* Elgrillar är tillåtet att använda.

* Grillning under eldningsförbud kan ge böter. Om brand uppstår handlar det om allmänfarlig vårdslöshet vilket kan ge från 6 månaders fängelse och dagsböter, upp till fyra års fängelse om brottet anses vara grovt.

Det är upp till varje länsstyrelse att besluta om eldningsförbudets omfattning, därför kan det vara lokala avvikelser. Sedan har MSB uppmanat att grillningsförbud ska gälla över hela landet.

Källor: Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

* Följande län har infört, eller kommer inom kort att införa, totalt eldningsförbud även på privat mark:

Västra Götalands län, Stockholms län, Blekinge län, Kalmar län, Gotlands län, Dalarnas län, Hallands län, Gävleborgs län, Värmlands län, Östergötlands län, Uppsala län, Västerbottens län, Västmanlands län, Jönköpings län, Skåne län, Kronobergs län.

* Följande län förbjuder all eldning utomhus, men tillåter eldning på privat mark:
Södermanlands län, Jämtlands län, Västernorrlands län, Örebro län. Norrbottens län tillåter eldning på privat mark, eldning med kol eller briketter – ej ved – vid iordningsställda grillplatser, och användning av campingkök och stormkök på eldsäkra underlag. Engångsgrillar, pyroteknisk utrustning och all eldning med öppen låga är förbjuden.

Dock så är MSB:s uppmaning att det totala eldningsförbudet bör gälla hela landet, dvs att inte ens grillning på egen tomt bör tillåtas.

* MSB uppmanade kommunerna på onsdagsmorgonen att skärpa eldningsförbudet till att omfatta alla typer av grillar och öppen eld utomhus.

* Varje kommun i de enskilda länen utformar själva sitt eldningsförbud, vilket innebär att det kan finnas skillnader. Gå därför in på kommunens webbplats för att se vad som gäller där just du befinner dig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

skogsbränder sommar 2018 - teckenspråk

Mer i ämnet