Döva och blindas ersättning kan räddas

Publicerad

För en månad sedan lade regeringen en proposition i riksdagen om att förändra handikappersättningen. Ett förslag som väckte starka reaktioner. Nu avslår allianspartierna regeringens förslag.

Regelverket idag är konstruerat så att blinda och gravt hörselskadade är garanterade handikappersättning på en viss nivå. Enligt regeringens förslag skulle handikappersättningen ersättas av ett individuellt bidrag där merkostnaderna ska kunna styrkas.

Riksförbunden för synskadade och döva var kritiska till förslaget, och i slutet av februari arrangerades en manifestation i Stockholm i protest mot förslaget.

Nu har allianspartierna i riksdagen lämnat in en motion. De anser att gravt hörselskadade eller blinda även i fortsättningen ska få schablonersättning.

”Vi menar att detta skapar en onödig byråkratisering av stödet, samtidigt som det riskerar innebära försämringar för dessa grupper jämfört med hur ersättningen ser ut idag. Vi ser inte behovet av att blinda eller gravt hörselskadade individuellt ska behöva styrka sina omkostnader då dessa funktionsnedsättningar i hög grad generellt medför liknande behov för alla som drabbas av dem”, skriver de i motionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet