Foto: SVT

”Dövstumma” bedragare försökte köra på väktare

Publicerad

Rapporter om falska döva som försöker lura människor att skänka pengar har blivit en följetong. I Västra Götaland söks nu en grupp misstänkta bedragare av polis efter att ha försökt köra på en väktare i Stenungsund, berättar SVT Västnytt.

Väktaren larmade på onsdagseftermiddagen polis och sade att han hade koll på en grupp människor som ska ha utgett sig för att vara ”dövstumma” och som ska ha försökt samla in pengar till ”Dövstummas Riksförbund”.

När väktaren skulle fotografera de misstänkta bedragarnas bil försökte de köra på väktaren. Därefter ska de ha satt fart i riktning mot Göteborg och polisen efterlyser nu en mörkblå Volkswagen Passat. En polisanmälan har gjorts och ärendet rubriceras som våld alternativt hot mot tjänsteman. Det här var Nyheter STO först med att berätta under onsdagen.

Bluffdöva – teckenspråk

SDR: ”Jättetråkigt”

När SVT Västnytt kontaktar Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) om händelsen blir de upprörda och vill göra tydligt att det här inte är något förbundet står bakom.

– Vi samlar inte in pengar på ett sådant sätt och det finns absolut ingen organisation som heter så. Vi tycker självklart att det här är jättetråkigt, säger Jenny Ek, kommunikationsansvarig på SDR till SVT Västnytt.

Uppmanar till polisanmälan

Hon uppmanar personer som varit eller kommer i kontakt med de misstänkta bedragarna att polisanmäla dem. Jenny Ek förklarar också att ”dövstumma” är ett föråldrat begrepp.

– Det är ett gammalt begrepp som över huvud taget inte används i dag. Dåvarande Skolöverstyrelsen avskaffade det begreppet redan på 50-talet, säger hon.

Liknande fall i Varberg

Fallet påminner en hel del om en händelse i Varberg i april 2013, när en 64-årig man konfronterade misstänkta bedragare som svarade med att köra på honom. Föraren dömdes senare till 2,5 års fängelse för grov misshandel, enligt Hallands Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffdöva – teckenspråk

Mer i ämnet