Foto: Evelina Svensdotter

Elevaktion på Birgittaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Birgittaskolan i Örebro genomförde på onsdagen en sittaktion i protest mot att skolan kan komma att dela lokaler med en annan skola.

Bakgrunden är att Örebro kommun, som äger fastigheten där Birgittaskolan finns, har uttryckt ett intresse om att eventuellt ha en kommunal skola i samarbete med Birgittaskolan och Åsbackaskolan i lokalerna.

Eleverna menar att en integration med en hörande skola skulle ske på dövas bekostnad, och att teckenspråkets ställning och teckenspråksklimatet skulle försämras.

Birgittaskolan-Teckenspråk

De kräver att beslutsfattarna ska komma till Birgittaskolan, alternativt ha ett möte med elevrådet, och att arbetet kring en flytt avbryts.

”Finns inga beslut tagna alls”

Birgittaskolans rektor Roger Holmström säger till Nyhetstecken att det här bara är på ett tidigt idéstadium och att det inte finns några beslut tagna alls ännu, varken hos Örebro kommun eller hos Specialpedagogiska skolmyndigheten. En eventuell sammanslagning behöver i så fall utredas ordentligt först, enligt Holmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Birgittaskolan-Teckenspråk

Mer i ämnet