Foto: AP

Erdogan hotar EU med flyktingvåg

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan hotar med att skicka miljontals syriska flyktingar till Europa om EU inte accepterar Turkiets rätt att gå in i Syrien.

– Hallå, EU, vakna. Jag säger det än en gång: Om ni försöker beskriva vår operation där som en invasion, så gör ni det lätt för oss: Då öppnar vi portarna och skickar 3,6 miljoner migranter till er, sade den turkiske presidenten i ett tal på torsdagen i huvudstaden Ankara.

Bakgrunden är omvärldens starka kritik mot Turkiets militäroffensiv mot det kurdkontrollerade nordöstra Syrien, som inleddes på onsdagen.

Turkiets offensiv i Syrien – Teckenspråk

Förflytta flyktingar

Ett av Erdogans syften med att ta över kontrollen av norra Syrien är att upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit upp emot två miljoner av flyktingarna kan skickas.

Men enligt EU:s talesperson Maja Kocijancic riskerar offensiven att förvärra den redan svåra flyktingsituationen och störa kampen mot terrorsekten Islamiska staten.

– Det finns ingen militär lösning till konflikten i Syrien, det enda som kan bli hållbart är en politisk lösning, sade hon enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien – Teckenspråk

Mer i ämnet