Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-kommissionen lade fram ett förslag om att införa ett europeiskt intyg om funktionsnedsättning. Foto: Europeiska Unionen

EU-kommissionen föreslår ett europeiskt intyg om funktionsnedsättning

Publicerad

På tisdagen lade EU-kommissionen fram ett förslag om att införa ett europeiskt intyg om funktionsnedsättning samt en förbättring av det nuvarande europeiska parkeringstillståndet för personer med funktionsnedsättning.

Båda korten kommer att erkännas i hela EU och göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att resa i hela EU. Intyget kommer att ge kortinnehavare lika tillgång till särskilda villkor och förmånsbehandling var som helst i EU, enligt EU-kommissionens hemsida.

Kan handla om fritt inträde

De särskilda villkoren gäller när innehavaren av intyget använder kollektivtrafik, deltar i kulturevenemang och besöker museer, fritids- och idrottsanläggningar, nöjesparker med mera. Det kan bland annat handla om fritt inträde, sänkta tullar och prioriterad åtkomst.

Teckenspråksvärlden

Rättsakt inom 2,5 år

Detta kommer nu att förhandlas fram av rådet och Europaparlamentet, och en rättsakt kommer att antas som kräver att EU:s regeringar genomför korten för sina medborgare inom 2,5 år.

EUD var med vid pressträff

EUD var närvarande vid pressevenemanget som anordnades av European Disability Forum (EDF) om det nya europeiska intyget. Evenemanget ägde rum den 6 september, när kommissionen tillkännagav förslaget om kortet. EUD skriver på hemsidan att de välkomnar Europeiska kommissionens förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet