Foto: Claudio Bresciani/TT

FHM bekräftar: Samhällsspridning av deltamutationen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en samhällsspridning av den coronamutation som först upptäcktes i Indien – deltavarianten. Det konstaterarade Folkhälsomyndigheten på tisdagen. Det är inte längre enbart reserelaterade fall som upptäcks och varianten verkar öka i omfattning, enligt Britta Björkholm, Folkhälsomyndigheten.

Samhällsspridning innebär att smittan finns spridd i samhället och inte bara hos dem som besökt högriskområden.

Enligt Aftonbladets enkät till landets regioner ökade deltafallen i Sverige med 70 procent på fem dagar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Ali Mirazimi, som är professor i klinisk virologi på Karolinska Institutet, menar att deltamutationen är 40-70 procent mer smittsam än de andra.

Enligt Mirazimi finns det data som pekar på att en dos vaccin inte skyddar lika bra mot deltavarianten som mot de andra mutationerna.

– Det är viktigt att vänta på sin andra dos och fortsätta följa restriktionerna, säger Ali Mirazimi.

Forskare i Skottland har tittat på data från 5,4 miljoner invånare och man har kunnat konstatera att risken att hamna på sjukhus fördubblas om man är ovaccinerad och smittas av deltavarianten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet