Finns det ovanliga symtom utöver de vanliga som tyder på covid-19?

Uppdaterad
Publicerad

Fråga: Har ni upptäckt ovanliga symtom utöver de vanliga som tyder på covid-19 till exempel yrsel ryggsmärta, kristall eller någon ovanlig symtom?

Svar: Om man blivit smittad av corona så är de mest vanliga symtomen feber, trötthet, hosta och andningssvårigheter. Men man kan också få muskelvärk, ledvärk, huvudvärk, ont i magen, diarré eller ögoninflammation.

Det finns också en del ovanliga symtom som man kan råka ut för, t ex encefalit, hjärninflammation som medför beteendeförändringar och förvirring.

Några patienter får inflammation i kroppen sju till 14 dagar efter att man blivit smittad av corona. Det är alltså en kraftig reaktion av kroppens eget immunförsvar, som leder till lunginflammation. Man får svårt att andas och en förhöjd risk att drabbas av blodpropp och måste därmed uppsöka sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet