Foto: SVT

Fler dör av knivvåld än av skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt fler dör i knivvåld än i skjutningar. 29 svenskar drabbades av det dödliga knivvåldet under första halvåret 2020. Fortsätter trenden året ut så blir det den högsta siffran knivdödade under hela 2000-talet.

Poliser som SVT pratat med vill att knivlagen följs och att de som bär kniv hamnar i fängelse i stället för att få dagsböter.

– Jag har aldrig under mina år som polis hört att någon fått fängelse för att ha burit kniv trots att det finns på straffskalan, säger Reine Berglund, som är polisinspektör i Huddinge.

SVT har tagit ut statistik på hur många som dött av knivvåld och hur många som vårdats på sjukhus på grund av knivstick under de senaste åren. Den visar att antalet personer som vårdats för knivskador 2019 var den högsta på fem år. I Stockholms län vårdades 212 personer under förra året.

Foto: SVT

På polisens beslagsenhet i Stockholm city kommer det in drösvis med knivar i olika storlekar varje månad. Enligt Reine Berglund är det stor skillnad mellan vilka som bär kniv jämfört med vilka som bär skjutvapen. Han upplever att en del personer som inte är i kriminella kretsar kan bära kniv.

– Det kan vara en machete eller vanliga bordsknivar. De här knivarna förstörs eller säljs, säger Gun Axelsson på beslagsenheten.

1 §   Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats, inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs, eller i fordon på allmän plats.

Förbudet i första stycket gäller inte, om föremålet enligt särskilda föreskrifter ingår i utrustning för viss tjänst eller visst uppdrag eller om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat.

Stickvapen eller knivar som är konstruerade så att klingan eller bladet snabbt kan fällas eller skjutas ut ur sitt skaft (springstiletter eller springknivar) får inte innehas av personer under 21 år. Lag (2000:148).

2 §   Knogjärn, kaststjärnor eller andra sådana föremål som är särskilt ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa samt springstiletter eller springknivar får inte överlåtas till personer under 21 år eller saluhållas. Lag (1990:413).

3 §   I fråga om vapen och andra föremål som vapenlagen (1996:67) är tillämplig på gäller föreskrifterna där i stället för denna lag.

Lag (1996:69).

4 §   Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 1 eller 2 § skall dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

I ringa fall döms inte till ansvar.

Om brottet är grovt, döms till fängelse i högst ett år.

Lag (2000:148).

5 §   Knivar eller andra föremål som innehafts i strid mot 1 § eller som överlåtits eller saluhållits i strid mot 2 § skall förklaras förverkade, om det inte är uppenbart oskäligt. Lag (1990:413).

Källa: Justitiedepartementet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.