Foto: Virginia Tech/SVT/Vetenskapens värld

Helt ny släkting till Tyrannosaurus rex funnen

Uppdaterad
Publicerad
Dinosauriernas superkändis, den skräckinjagande Tyrannosaurus rex har fått en ny släkting. I New Mexico i USA har forskare nämligen funnit en helt ny typ av dinosaurie, Suskityrannus.

De två Suskityrannus-skelett som hittats tillhör inte bara en ny art, deras skelett är också relativt kompletta. Det visar en ny studie i Nature Ecology & Evolution. Skeletten är 92 miljoner år gamla. Suskityrannus var hälften så lång som Tyrannosaurus rex. Forskarna uppskattar att djuret kunde bli fem-sex meter från nos till svansspets.

– Det är inte nåt man hittar varje dag, säger Johan Gren, paleontolog vid Lunds universitet.

Både forskarna bakom studien och Johan Gren menar att det mest intressanta är deras väldigt kraftiga käkar och speciella fötter. Det gjorde att de både kunde springa snabbt och bita väldigt hårt.

Johan Gren berättar att den period Suskityrannus kommer från är en okänd period också när det gäller dinosaurier i stort. Stora havsnivåförändringar för omkring 100 till 80 miljoner år sedan har helt enkelt sköljt bort fossilerna.  Därför ger dessa fossiler viktiga ledtrådar i dinosauriernas släktträd.

SUSKITYRANNUS HAZELAE

Visa

Suskityrannus hazelae är en köttätande dinosaurie som levde för ca 92 miljoner år sedan i vad som idag är New Mexico, USA.

De uppskattas ha blivit omkring 5-6 meter långa som fullvuxna. (Tyrannosaurus rex kunde bli uppåt 12-13 meter i kroppslängd).

Namnet betyder ”prärievargs-tyrann”, efter lokalbefolkningens namn på prärievargen (Suski) som är ett vanligt rovdjur i området.

Källa: Johan Gren, paleontolog Lunds universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer