Foto: TT

Ilskan bubblar efter polisskjutning i Atlanta

Uppdaterad
Publicerad

Ilskan över ordningsmakternas övervåld mot svarta har fått ytterligare bränsle i USA, där en svart fyrabarnsfar i fredags dödades i samband med ett polisingripande i staden Atlanta. Protester mot rasism och diskriminering fortsätter att skaka landet.

– Jag vill inte se ytterligare en man död på gatan för att han var full vid en Wendy's (en snabbmatsrestaurang), säger Kenyah Farley, demonstrant i Atlanta, till tidningen USA Today.

Farley deltog i en mindre manifestation i Atlanta, som är delstaten Georgias huvudstad, under natten till måndagen. Ungefär samtidigt slogs det fast i en obduktionsrapport att det var polisens kulor som dödade 27-årige Rayshard Brooks knappt två dygn tidigare.

Tre kulor

Brooks sköts i ryggen av en polisman utanför snabbmatsrestaurangen efter att han testat positivt i en nykterhetskontroll. Skotten föll när han under visst tumult försökte fly från platsen med en av de vita polisernas elchocksvapen som han fått tag på. Enligt videoinspelningar och övervakningskameror avlossades tre kulor mot honom, rapporterar nyhetskanalen CNN som gått igenom filmerna.

Den polis som sköt Brooks har avskedats och Atlantas polischef har avgått. Stadens borgmästare Keisha Lance Bottoms sade under helgen att hon inte anser att fallet krävde bruk av dödligt våld.

Skotten avfyrades mindre än tre veckor efter det uppmärksammade brutala polisingripandet mot den svarte mannen George Floyd i Minneapolis i Minnesota. Den liggande och handfängslade Floyd dog då en polisman pressade sitt knä mot hans nacke i över åtta minuter. Händelsen filmades av en privatperson, spreds i landet och väckte avsky.

Veckor av protester

Sedan dess har debatten om så kallad strukturell rasism inom polisen och rättsväsendet rasat. Protester har hållits i ett stort antal städer – manifestationer som i vissa fall blivit våldsamma och lett till plundringar och kravaller. Rayshard Brooks död spär på dessa spänningar. Under helgen hölls omfattande protester i Atlanta.

Under måndagen har medborgarrörelsen NAACP kallat till en större manifestation i Atlanta kallad ”A March for Georgia”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.