Foto: Guiseppe Cacace, TT arkiv

IS-terroristen Michael Skråmos barn har förts till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet bekräftar att den norsksvenske IS-terroristen Michael Skråmos barn har förts ut från Syrien till Irak.

– Ja, vi kan bekräfta att barnen anlänt till Erbil. Vårt fokus nu är att bistå barnen på bästa sätt, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till SVT.                               

Det har under lång tid pågått samtal om barnen mellan svenska myndigheter, irakiska kurder och det kurdiska självstyret i Syrien. Nu väntas barnen få sjukvård och svenska resehandlingar.

Barn till IS-terrorister

UD lämnar inga övriga uppgifter om barnen, eller när de kan föras till Sverige.

Båda föräldrarna döda

I december förra året dödades barnens mamma i en granatattack och i mitten av mars bekräftade IS-terroristen Michael Skråmos mamma att även han hade dödats.

De sju barnen till IS-terroristen Michael Skråmo har nu återförenats med sin morfar efter att förts över gränsen från Syrien till Irak.

Den döda IS-terroristen Michael Skråmos sju barn lever. Nu har de fått träffa sin morfar Patricio Galvez. Det yngsta barnet är ett år gammalt. De andra barnen är 2, 3, 5, 5 (tvillingar) samt 7 och 8 år Foto: Privat

FAKTA:

Omkring 80 barn till IS-anhängare från Sverige ska befinna sig bland de nästan 77 000 människorna som i dag bor i lägret al-Hol i Syrien.

Lägret är byggt för 9 000 människor, men just nu finns nästan 77 000 människor från länder som Tyskland, Frankrike, England, Belgien, Schweiz och Sverige, där merparten är barn.

Ryssland och Frankrike har tidigare tagit hem flera föräldralösa barn.

Flera länder, som Marocko, Sudan, Kosovo och Indonesien har hämtat hem medborgare från lägren. Gruppen som Kosovo flög hem bestod av 110 personer varav 74 var barn, 32 kvinnor och fyra män. Männen misstänks ha deltagit i strider och greps efter hemkomsten den 20 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet