Foto: TT

Johnson ber drottningen hålla parlamentet stängt

Publicerad

Storbritanniens regering vill förlänga den period då parlamentet normalt inte sammanträder. Det bekräftar premiärminister Boris Johnson.

Johnson vill att parlamentet håller stängt till och med den 14 oktober istället för till början av oktober. Enligt regeringen har Johnson diskuterat saken med drottning Elizabeth.

Uppgifterna kommer strax innan ledamöterna återvänder från sommaruppehållet i september och drygt två månader före brexit – och är mycket kontroversiellt, skriver BBC. Syftet med Johnsons nedstängning bedöms vara att begränsa parlamentets tid att motsätta sig hans brexitplan inför utträdet. Men Johnson dementerar de uppgifterna.

Britterna och EU – teckenspråk

– Det är fullkomligt osant, säger han i en tv-intervju, skriver AFP-Reuters.

Oppositionsledaren kritisk

Labour- och oppositionsledaren Jeremy Corbyn är mycket kritisk mot planerna på att ge det brittiska parlamentet extra ledigt när brexit närmar sig.

– Jag blir förskräckt av hur hänsynslös Johnsons regering är, som å ena sidan talar om suveränitet och å andra sidan försöker stänga parlamentet för att undvika att planerna på en vårdslös, avtalslös brexit blir granskade.

– Det är en skandal och ett hot mot vår demokrati, säger Corbyn.

Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Britterna och EU – teckenspråk

Mer i ämnet