Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett stort vulkanutbrott skedde på Reykjaneshalvön på Island under måndagskvällen – lava syntes spruta ut ur sprickor i marken. Foto: RUV

Kilometerlång spricka vid vulkanutbrott på Island

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort vulkanutbrott skedde på Reykjaneshalvön på Island under måndagskvällen – lava syntes spruta ut ur sprickor i marken.

En jordbävning orsakade under måndagskvällen ett vulkanutbrott norr om orten Grindavik på Island.

En flera kilometer lång spricka har uppstått efter jordbävningen och vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön på Island som skedde under måndagskvällen.

Vulkanutbrott på Island

Invånarna evakuerade

De isländska myndigheterna har länge varnat för att ett utbrott kan komma att ske i området och har sedan flera veckor tillbaka evakuerat invånarna.

Enligt experter som isländska RUV har intervjuat hotar lavaflödet inte den närliggande orten Grindavik. Ingen infrastruktur är i nuläget hotad. Icelandairs flygningar från öns två flygplatser går hittills som vanligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bryter lavan ut på Island. Foto: KRISTIN ELISABET GUNNARSDOTTIR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet