Konstverk på Tunaskolan i Lund väcker reaktioner Foto: Ingemar D Kristiansen/Sydsvenskan

Konstverk på Tunaskolan i Lund väcker reaktioner

Publicerad

Ett konstverk i den kombinerade aulan och matsalen i Tunaskolan i Lund har väckt kraftiga reaktioner, det skriver Sydsvenskan.

Konstverket, en gobeläng vävd av ett företag i Belgien, berättar om delar av Östervångsskolans historia och flytten till Tunaskolan. Den är inspirerad av en pressbild där döva och hörselskadade demonstrerade för att få en döv studierektor.

Motivet uppfattas av en del som provocerande.

– Gobelängen är propagandaaktig. De kedjade fast sig och det känns som man vill hylla det, säger en elev som vill vara anonym till tidningen.

Tunaskolans rektor Ana-Maria Rodrigues Friede säger till Sydsvenskan att tanken med konstverket var att visa skolornas samarbete och glädje, och att Östervångsskolan och Tunaskolan inte är överens med konstnären och Konsthallen om konstverket.

Demokrati och barnens röst

Lunds kulturchef Annika Eklund läser in demokrati och barnens röst i konstverket.

– Det är bra om konstverk väcker känslor och de behöver inte alltid vara positiva. Gobelängen väcker känslor i mig också – en empowerment för barnen. I grunden handlar det om vilken relation man har till händelsen, men oavsett vilken så har det ju hänt, säger hon till Sydsvenskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet