Foto: SVT Ylva Holmgren

Kristinaskolans elever drömmer om att fler kan teckenspråk

Uppdaterad
Publicerad

Varje år arrangeras konstveckor för barn och unga i Härnösand, och i årets konstveckor pågår en utställning på Härnösands konsthall med temat ”Barn och unga i Härnösand drömmer.” Kristinaskolan medverkar, och elevernas dröm är att fler ska lära sig teckenspråk.

– Det hela började med att vi fick en inbjudan från konsthallen om vår skola ville medverka, säger Ulrica Malmheim, lärare på Kristinaskolan till Specialpedagogiska skolmyndigheten. Det var självklart att vi skulle medverka. Då tänkte jag direkt på vad som är unikt för vår skola – teckenspråket!

Ulrica involverade alla elever i ett projekt som gick ut på att varje elev skulle göra varsin handalfabet med gips i ämnet bild.

Teckenspråksvärlden

– Jag hoppas att utställningen inspirerar fler till att bli nyfikna på och lära sig teckenspråk, eller åtminstone handalfabetet. Därför finns det också kort med det svenska handalfabetet vid utställningen, säger Ulrica.

På texterna, som elever har skrivit till utställningen, står det bland annat:

– Jag önskar att mamma och pappa lär sig teckenspråk!

– Jag önskar att alla i hela världen ska kunna teckenspråk!

– Jag vill att min familj lär sig teckenspråk så vi kan prata med varandra.

– Utan teckenspråk skulle jag ha svårt att hänga med i undervisningen.

– Jag önskar att det fanns fler TV-program på teckenspråk.

– Det är så tur att jag kan teckenspråk och tur det finns skolor för alla döva och hörselskadade. Jag skulle inte klara av att gå i en skola med hörande elever. Om ingen kunde teckenspråk skulle jag känna mig utanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet