Mindre konsumtion under pandemin

Publicerad

Coronapandemin har förstärkt en redan negativ konsumtionstrend. Under 2020 har svenskarnas totala konsumtion minskat med 4,7 procent, enligt Konsumtionsrapporten som varje år tas fram av Handelshögskolan vid Göteborgs universitet i samarbete med Centre for Retailing.

Det som drar ned den totala konsumtionen är att svenskarna har dragit ned på är resor, hotell- och restaurangbesök (-22,8 procent), kläd- och skoinköp (-16,3 procent) och transporter (-11,7 procent). Men på vissa områden, som produkter för hem och hus (+4,2 procent) samt alkohol och tobak (+5,2 procent), har konsumtionen ökat, enligt rapporten.

”Konsumtionsnedgången bör dels ses utifrån covid-19, och dels utifrån mer långtgående trender. Redan före covid-19 var resor, kläder och restauranger på nedgång”, säger John Magnus Roos, redaktör för Konsumtionsrapporten och forskare vid Göteborgs universitet.

Konsumtionsrapporten sammanfattar hushållens konsumtion under 2019 och de tre första kvartalen 2020. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.