Foto: TT/SVT

Misstänkt blodpåverkan även hos Janssens vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Det vaccin från Janssen som godkändes i EU förra veckan måste övervakas extra noga för att utreda risken för blodpropp, enligt Läkemedelsverket.  

– Enligt studier är det endast fråga om blodproppar, säger Ulla Wändel Liminga, Läkemedelsverkets ansvariga för läkemedelssäkerhet. 

Hon understryker att det enligt studierna endast är fråga om blodproppar, och inte en kombination med de blödningsrubbningar som nu utreds hos Astra Zenecas vaccin.

– Inte av den här väldigt sällsynta kombinationen av koagulationsrubbning, det vill säga både blödning och blodpropp. Men det fanns några fall av blodpropp i studien, säger Ulla Wändel Liminga.                                       

Det är oklart om de biverkningar som har observerats verkligen orsakas av vaccinen, eller om det bara handlar om slumpmässiga samband där personerna ändå skulle ha drabbats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet