Foto: SVT

MSB: Hög risk för nya bränder

Uppdaterad
Publicerad

Läget är mycket allvarligt med de pågående bränderna i landet. Det sade Britta Ramberg vid Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, vid en pressträff på måndagen.

– Brandrisken under veckan kommer att nå extrema nivåer, risken för nya bränder mycket hög. Speciellt i södra Sverige och i Mälardalen, uppger Ramberg                              

MSB jobbar i nära samarbete med räddningstjänsterna, länsstyrelserna, Försvarsmakten och andra myndigheter för att få en bild av läget, också för att samordna behovet av resurser.

SMHI utfärdar flera nya varningar för kraftig värme

SMHI utfärdar nya varningar för kraftig värme:

SMHI har nu precis vid lunchtid uppdaterat sina varningar över Sverige och bland annat utfärdat nya klass 1-varningar för mycket höga temperaturer och skogsbrand. De nya varningarna för mycket höga temperaturer, alltså på 30 grader eller mer, gäller hela Gävleborgs län, Dalarnas län (utom fjällen), Värmlands län, Örebro län, Västra Götalands län (utom Bohuslän och Göteborg), Jönköpings län, Kronobergs län, Skåne län och Blekinge län, samt Öland och Gotland.

Det här innebär eldningsförbudet vid grillning:

  • All öppen eld är förbjuden om inte särskilt tillstånd ges av kommunen. Det innebär att engångsgrillar är förbjudna.
  • Även friluftskök som gasolkök, trangiakök och stormkök har öppen låga och är därmed förbjudna att använda.
  • Det är förbjudet att grilla även på uppställda grillplatser i naturen, om inte annat anges av kommunen.
  • Det är tillåtet att grilla på sin egen tomt om grillen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel så bör den vara upphöjd från marken. Men var försiktig och ha alltid släckutrustning i närheten och släck elden/glöden med mycket vatten när du grillat klart.
  • Till egen tomt räknas även gård till hyresrätt och bostadsrätt samt kolonilott. Tala med styrelsen eller hyresvärden för att ta reda på vad som gäller för just dig.
  • Grillning under eldningsförbud kan ge böter. Om brand uppstår handlar det om allmänfarlig vårdslöshet vilket kan ge från 6 månaders fängelse och dagsböter, upp till fyra års fängelse om brottet anses vara grovt.

Källor: Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Kort sammanfattning av det rådande läget:

  • Läget är fortsatt mycket allvarligt med 22 svårare pågående bränder.
  • Bränderna kommer inte att gå att släcka i närtid I stället koncentreras nu arbetet på att begränsa spridningen.Brandrisken under veckan kommer att nå extrema nivåer, risken för nya bränder är mycket hög. Speciellt i södra Sverige och i Mälardalen, uppgav MSB vid en presskonferens tidigare i dag.
  • MSB prioriterar nu att se över vad det finns för resurser i landet och säkerställa att de resurser som finns nationellt och som kommer in utifrån hamnar på de platser där de allra bäst behövs.

Så får du information om VMA-larm:

  • TV – Det primära VMA-systemet är att man går in och lägger en textremsa i tv-sändningarna för att informera om larmet. Att detta är det primära systemet är sedan gammalt och i en tid när man kan förutsätta att många inte tittar på tv ifrågasätts nu om det verkligen är rimligt att se (radio och) tv som den viktigaste kanalen för att nå ut med viktig samhällsinformation på.  
  •  SMS – sedan förra året är det möjligt att skicka ut sms till alla som befinner sig inom ett visst område. Genom ett dataprogram med en kartfunktion kan SOS Alarm bestämma om larmet ska nå hela Sverige eller ett område med en radie på ner till 50 meter. SOS Alarm går via de svenska telefonoperatörerna för att få uppgifter om de telefonnummer som befinner sig inom det utvalda området så att alla påslagna telefoner där får larmet. Även alla nummer knutna till en adress som befinner sig inom området får meddelandena. Det går dock inte att skicka ut meddelandena exakt samtidigt till alla då det skulle riskera att överbelasta telefonnätet. ”Det kan därför ta upp till en halvtimme för alla i en större stad att få larmet”, säger Johnny Blanck på SOS Alarm. Meddelandena kan också hindras från att komma fram ifall man har en dålig mobiltäckning och är därför inte 100 procent pålitliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skogsbränder sommar 2018 – teckenspråk

Mer i ämnet