Foto: EPA/Orestus Panagiotou

Munskydden slut i Sverige – trots att det inte är något effektivt skydd

Publicerad

Hos svenska apotek gapar hyllorna där munskydd tidigare legat för försäljning tomma. Detta trots att det inte är ett effektivt skydd mot virussmitta.

– Hos oss är de helt slut i både webblagret och på vårt fysiska lager, men kan finnas på enstaka apotek, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

Han berättar att de beställde nya munskydd hos leverantören i slutet på januari för leverans i mitten på februari, men att det fått det framflyttat till mars.

Coronaviruset – Teckenspråk

På Kronans apotek har snittförsäljningen i januari och februari ökat med 220 procent jämfört med samma period förra året.

Alla fem apotekskedjor SVT har pratat med är noga att poängtera för sina kunder, både de som besöker apoteken och de som ringer eller besöker hemsidan, att munskydd inte skyddar mot virussmitta. Munskydden handlar mer om att skydda andra än sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet