Foto: Jacob Ford/Odessa American via AP

Oljepriset rasar kraftigt – priskrig efter avbrutna förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Världsmarknadspriset på olja rasar efter att en av de största oljeproducenterna Saudiarabien kraftigt sänkt sina priser.

Ett fat brent-olja handlas under måndagen för omkring 36 dollar fatet, en minskning med 20 procent sedan i fredags och den lägsta nivån på flera år.

Orsaken är att Saudiarabien har genomfört sina största prissänkningar på 20 år, rapporterar Bloomberg News. Priskriget kommer efter att förhandlingarna mellan världens främsta oljeproducerande länder bröt samman förra veckan. På mötet föreslogs att man skulle införa begränsningar av oljeproduktionen i spåren av coronavirusets spridning, men Ryssland nobbade förslaget.

I vad som ses som ett sätt att straffa Ryssland har Saudiarabien svarat genom att sänka sina priser på aprilleveranserna till Asien med upp till sex dollar per fat. Till USA har priset sänkts med sju dollar per fat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet