Foto: Urban Jörén

Premiär för Tyst Teaters nya föreställning

Publicerad

Tyst Teaters enda föreställning i höst, Gråter stora killar?, premiärvisas nu på lördag i Örebro. Temat i pjäsen, unga killars identitet och de utmaningar de ställs inför idag, är extra aktuellt. Det är något som har debatterats alltmer de senaste åren.

I Gråter stora pojkar har en 16 årig kille en trasslig tillvaro. Han bor hemma med sin mamma (spelas av Mette Marqvardsen) som gått med i ett främlingsfientligt parti. Han saknar sin utländska pappa. Han ställs inför olika utmaningar, bland annat av sina kompisar.

– Min roll är en 15-16-åring som är osäker på sig själv och på sin relation till sin mamma. Rollen visar hur det kan se ut idag, i vår verklighet typ, säger Adam Neverland, som spelar sonen i pjäsen.

Regissör Charlie Åström menar att frågan blir mer tydlig när man frågar sig vad unga män gör idag; vilka beteenden och värderingar de har. Han vill få unga killar att se på sig själva, sin identitet och vilka konsekvenser handlingar kan leda till.

– Jag har inte alla svar. Men jag är som en spegel, där de kan se in och upptäcka sig själva, säger Charlie Åström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetstecken reportage hösten 2016

Mer i ämnet