Pressträff om förlängda restriktioner – Teckenspråkstolkat

Uppdaterad
Publicerad

Pressträff med Lena Hallengren (S) och Karin Tegmark Wisell om förlängda coronarestriktioner.

Restriktionerna ligger kvar 14 dagar till

De nuvarande restriktionerna kommer ligga kvar de närmaste 14 dagarna. Om läget stabiliserats och kulmen anses vara nådd kan merparten av restriktionerna komma att avvecklas den 9 februari, det säger socialminister Lena Hallengren (S) under en digital pressträff på onsdagen.

Coronaviruset – Teckenspråk

– Vi kommer noggrant följa läget och överväga vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avveckling kan ske, säger Lena Hallengren.

Över 270 000 fall av covid-19 har rapporterats i Sverige under de senaste sju dagarna. Karin Tegmark Wisell säger att FHM:s bedömning är att minst en halv miljon människor i veckan insjuknar i covid-19. Kulmen på den nuvarande smittspridningen bedöms nås kommande veckorna.

Det är framförallt omikronvarianten som ligger bakom den nuvarande smittspridningen. Data visar också att risken för att bli allvarligt sjuk med omikron är betydligt lägre än med tidigare varianter.

– Även om antalet patienter som är i behov av intensivvård har stabiliserats de senaste veckorna stiger antalet patienter som är i behov av slutenvård, säger Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet