Protest under skönhetstävling i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Under skönhetstävlingen Miss Peru vägrade de tävlande att läsa upp sina kroppsmått istället genomförde de en protest på scen och läste upp statistik på våldet mot kvinnor i landet.

I Miss Peru är det tradition för de tävlande att presentera sig själva och sedan läsa upp byst-, midje- och höftmått. I år lät det dock annorlunda:

– Jag heter Camila Canicoba och jag representerar Lima. Mina mått är: 2.202 rapporterade fall av kvinnomord under de senaste nio åren i mitt land, sa den första tävlande.

#metoo – teckenspråk

– Mina mått är 3.114 kvinnliga offer för människohandel sedan 2014, sa Romina Lozan, som sedan vann tävlingen.

Under programmet visade man även bilder på kvinnor som överlevt svår misshandel, och i slutet berättade alla de tävlande vilka lagar de skulle ändra för att tackla problemet med mäns våld mot kvinnor.

Enligt en organisation som jobbar för kvinnors rättigheter i Peru är protesten viktig, eftersom tävlingen lyckas nå ut till många fler än vad de själva skulle kunna lyckas med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo – teckenspråk

Mer i ämnet