Foto: TT

Protesterna mot Trump fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Studentprotesterna mot Donald Trumps seger i presidentvalet i USA är nu inne på andra veckan. Tusentals studenter lämnar undervisningen över hela landet och ropar ”Inte min president”.

De senaste protesterna utlöstes av att Trump utsåg den kontroversielle Stephen Bannon till chefsstrateg. Många fruktar att valet av Bannon kan leda till att den vita nationalistiska rörelsen kan få fäste i Vita huset eftersom Bannom är knuten till sajten Breitbart som är ett forum för den extrema högern och vit maktsympatiskörer.                                         

Los Angeles skoldistrikt uppskattar att 4.000 elever lämnade undervisningen i stadens skolor under måndagen i protest mot den blivande presidenten.

USA-valet 2016 – Teckenspråk

Över 100 gripna i Portland

Myndigheter i Portland, Oregon, Montgomery County, Maryland och San Francisco uppger att hundratals unga deltog i protester där.

Sammanlagt har tiotusentals demonstrerat i städer över hela landet i mestadels fredliga protester sedan Trumps seger över Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Men bitvis har demonstrationerna blivit stökiga. I Oakland, Kalifornien, kastades saker mot polis och butiksfönster krossades.

Mer än 100 personer har gripits vid demonstrationer i Portland, Oregon. Även där kastades föremål mot polisen och trafik hindrades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-valet 2016 – Teckenspråk

Mer i ämnet