Regeringen föreslår tillfällig pandemilag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa en tillfällig pandemilag. Det uppger socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.   

Ambitionen med pandemilagen är att öka träffsäkerheten, enligt Lind. Regeringen vill komma bort från dagens situation, där olika verksamheter måste regleras på olika sätt.  

– Med den nya lagstiftningen behöver inte samma regler gälla för exempelvis motionslopp och kulturevenemang, säger Amanda Lind.

Coronaviruset – Teckenspråk

Tanken är att den nya lagen ska göra det möjligt att besluta om nedstängningar och begränsningar i verksamheter som inte omfattas av ordningslagen. 

– Regeringen kan besluta om hur många personer som får samlas på gator och torg och parker, säger Lena Hallengren.                                      

Lagen omfattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Den omfattar även platser för fritids- och kulturverksamhet, exempelvis gym. Den gäller även för handelsplatser och kollektivtrafik och festlokaler. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet