Centerledaren Annie Lööf: ”Jag har fått ovälkomna händer på min kropp” Foto: TT

Riksdagsledamöter vittnar om sexuella trakasserier

Publicerad

Centerns partiledare Annie Lööf och 22 andra riksdagsledamöter uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier under sin tid i politiken, enligt en enkät som Expressen genomfört.

Sextrakasserier, som fått stor uppmärksamhet, förekommer även inom politiken. Flera riksdagsledamöter berättar nu att de har utsatts under sin tid som politiker.

– Jag fått ovälkomna händer på min kropp i politiska sammanhang, säger Centerledaren Annie Lööf.            

 KD-ledamoten Emma Henriksson vittnar om riksdagsledamöter som gått över gränsen, ”senaste tillfället var under riksdagens öppnande i år”, säger hon.

Enkäten ställdes till 347 av riksdagens 349 ledamöter. Frågan löd: Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier och/eller sexuella övergrepp i samband med ditt uppdrag som riksdagsledamot eller i samband med ditt politiska arbete?

Totalt svarade 101 ledamöter, 23 svarade ja och 78 nej. Av de som utsatts uppgav fem att de utsatts av en annan riksdagsledamot.

Både kvinnor och män sade sig ha blivit trakasserade, men kvinnorna var flest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#metoo - teckenspråk

Mer i ämnet