Foto: TT

Rökning ökar risken för svår covid

Publicerad

Rökning ökar risken för svår sjukdom eller död i covid-19, enligt en studie i den vetenskapliga tidskriften Thorax. 

Bland de 1 600 personer i studien som testade positivt för covid-19 löpte rökare 80 procent högre risk att läggas in på sjukhus än icke-rökare. 

– Rökare är överrepresenterade bland utlandsfödda och bland personer med låg utbildning och låg inkomst i utsatta områden. Det är de grupper som har drabbats hårdast, säger Cecilia Magnusson, professor vid institutionen för folkhälsovetenskap på KI till DN.

Om studien:

Forskarna har först tittat på genfaktorer som ökar risken för att börja röka och att bli storrökare. Därefter har de jämfört dessa genfaktorer med risken för svår sjukdom eller död i covid-19. Det visade sig då att en genetisk benägenhet för att börja röka var kopplad till 45 procents högre risk för infektion och 60 procents högre risk för sjukhusinläggning i covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet