Foto: TT

Så blir man president i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen den 8 november är det presidentval i USA. Kampen om posten står nu mellan demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump.

Men vägen fram till valdagen har varit lång för de båda kandidaterna.

Enligt USA:s konstitution måste kandidater till presidentämbetet vara medborgare i Förenta staterna sedan födseln. Det är dock inget krav att vara född i USA. Kandidaterna måste också vara minst 35 år gamla och ha bott i USA i minst 14 år.

USA-valet 2016 – Teckenspråk

Respektive partis kandidat utses genom en rad förval, som hålls under våren presidentvalsåret i form av primärval eller nomineringsmöten. Kandidaterna utses sedan på partikonventen under sommaren.

Själva presidentvalet hålls sedan första tisdagen efter den första måndagen i november.

De som får rösta i det amerikanska presidentvalet är amerikanska medborgare som på valdagen är 18 år gammal och som har registrerat sig som väljare. Det finns vissa undantag från rösträtten, till exempel personer som har dömts för mer eller mindre allvarliga brott.

Första gången kvinnor fick rösta i ett presidentval var 1920.

Foto: SVT Grafik

Elektorsystemet

Det amerikanska presidentvalet är inte ett val, utan 51 lokala val i de 50 delstaterna och huvudstaden Washington, D.C.

Presidenten väljs inte direkt av folket Det sker istället via ett elektorsystem, där elektorer utses i varje delstat. Dessa elektorer, som är 538 stycken, är de som formellt sedan väljer president. Hur många elektorsröster varje delstat har baseras på hur många människor som bor i delstaten. Den folkrikaste, Kalifornien, har 55 röster, och de mindre folkrika, som Delaware, har tre. För att bli president krävs att man har samlat ihop 270 elektorsröster. Om det är jämnt antal röster så utser representanthuset president.

I 48 av de 50 delstaterna är principen att den som får flest röster i en delstat får alla delstatens elektorsröster. Bara två delstater, Maine och Nebraska, har en uppdelning i proportion till antalet röster.

Detta får en märklig konsekvens på så sätt att den som får flest röster inte är säker på att vinna. Om en kandidat vinner stort i en liten delstat så är antalet elektorsröster fortfarande bara tre. Det har hänt flera gånger att den som fick flest röster inte vann, senast 2000, då Al Gore förlorade mot George W Bush.

Foto: TT

Installation först nästa år

Installationen av den nya presidenten äger rum den 20 januari året efter presidentvalet. Om den 20:e infaller på en söndag så äger installationen rum på måndagen i stället. Vinnaren i presidentvalet svär eden framför kongressbyggnaden i Washington DC. Den mest krävande valkampanjen i världen är över. Världens tuffaste jobb kan börja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-valet 2016 – Teckenspråk

Mer i ämnet